Hoe maakt ik een screenshot of schermopname

Gewijzigd op Fri, 11 Aug 2023 om 11:14 AM

Het kan soms nodig zijn om door middel van screenhots of een video van uw scherm een probleem uit te leggen. Hieronder leggen we uit hoe u dit kunt doen.

INHOUDSOPGAVE

Hoe maakt u een screenshot op een Android device?

Methode 1: De fysieke knoppen gebruiken

• Zoek het scherm dat u wilt vastleggen.
  • Druk tegelijkertijd op de aan/uit-knop (ook wel de power-knop) en de volume-omlaag-knop. Houd ze enkele seconden ingedrukt.
  • Wanneer een screenshot is gemaakt, zult u een korte animatie of hoorbaar geluid zien/horen dat aangeeft dat de screenshot succesvol is opgeslagen.
  • Het screenshot wordt opgeslagen in de "Screenshots"-map van je galerij-app. U kunt de screenshot nu met ons delen.

Methode 2: Screenshot via de meldingsbalk

• Ga naar het scherm dat u wilt vastleggen.
  • Veeg met uw vinger omlaag vanaf de bovenkant van het scherm om de meldingsbalk te openen.
  • Zoek naar de "Screenshot" knop in de meldingsbalk (dit kan variĆ«ren op basis van je Android-versie en fabrikant). Druk op de "Screenshot" knop.
  • Als het screenshot is gemaakt, ontvangt u een melding met een link naar de screenshot. Klik op de melding om de afbeelding te bekijken.

Let op: Als je Android-toestel specifieke software of een aangepaste gebruikersinterface heeft, kunnen de stappen iets anders zijn. Probeer in dat geval de bovenstaande methoden en controleer de handleiding van uw apparaat voor specifieke instructies.

Hoe maakt u een screenshot op een iOS device?

Stap 1: Zoek het scherm dat je wilt vastleggen

Zorg ervoor dat het scherm dat je wilt vastleggen, volledig zichtbaar is op uw iOS-apparaat.

Stap 2: Gebruik de fysieke knoppen
Voor iPhones met een thuisknop (iPhone 8 en oudere modellen):

• Druk tegelijkertijd op de ronde thuisknop (onder aan het scherm) en de aan/uit-knop (zijknop) aan de zijkant van het apparaat.
  • Houd beide knoppen kort ingedrukt.
  • U zult een kort flitsend scherm of een hoorbaar geluid zien/horen, wat aangeeft dat de screenshot is gemaakt.

Voor iPhones zonder een thuisknop (iPhone X en nieuwer):

• Druk tegelijkertijd op de zijknop (aan/uit-knop) aan de rechterkant van het apparaat en de volume-omhoog-knop aan de linkerkant.
  • Houd beide knoppen kort ingedrukt.
  • U zult een kort flitsend scherm of een hoorbaar geluid zien/horen, wat aangeeft dat de screenshot is gemaakt.

Stap 3: Bekijk de screenshot

De gemaakte screenshot wordt automatisch opgeslagen in de "Foto's"-app op uw iOS-apparaat. Om de screenshot te bekijken, gaat u naar de "Foto's"-app en zoek het album "Screenshots". Hier kunt u de gemaakte screenshots bekijken, delen of bewerken.

Opmerkingen:

• Als u een iPad of iPod Touch gebruikt, zijn de stappen om een screenshot te maken hetzelfde als bij iPhones zonder thuisknop (iPhone X en nieuwer).
  • Als u de fysieke knoppen niet goed kunt indrukken of liever een alternatieve methode wilt gebruiken, kunt u op sommige iOS-apparaten een "AssistiveTouch"-functie inschakelen en een aangepaste knop voor screenshots toevoegen.

Hoe maakt u een schermopname in Windows

Dit kan door de toetsencombinatie Windows knop + Alt + R

Rechtsboven verschijnt de opname bevestiging

u kunt nu tonen wat u wilt delen. Na afloop klikt u op de stopknop. De video vindt u daarna terug bij Video's > Opnames.

Omdat opnames vaak vrij groot zijn adviseren wij deze te delen met bijvoorbeeld Wetransfer.