Wat is SSL?

Gewijzigd op Thu, 03 Aug 2023 om 03:21 PM

SSL staat voor "Secure Socket Layer." Het is een beveiligingsprotocol dat wordt gebruikt om gegevens te versleutelen die worden verzonden tussen een webbrowser (u) en een webserver (server). SSL-technologie zorgt voor een veilige en versleutelde verbinding, waardoor het moeilijk is voor kwaadwillende derden om gegevens te onderscheppen en te lezen tijdens het verzenden over het internet.

Wanneer u een website bezoekt die gebruikmaakt van SSL, zal uw webbrowser de server vragen om een digitaal certificaat te verstrekken. Dit certificaat bevat een openbare sleutel die wordt gebruikt om gegevens te versleutelen en een privésleutel die wordt gebruikt om de versleutelde gegevens te ontcijferen. Zodra uw browser het certificaat van de server heeft geverifieerd, wordt er een beveiligde SSL-verbinding tot stand gebracht.

De voordelen van SSL zijn onder andere:

Gegevensbeveiliging: SSL-encryptie zorgt ervoor dat gevoelige gegevens, zoals inloggegevens, creditcardnummers en persoonlijke informatie, veilig worden verzonden tussen uw browser en de server. Dit beschermt uw gegevens tegen afluisteren en hackers die mogelijk proberen gegevens te stelen.

Vertrouwen en authenticatie: SSL-certificaten worden uitgegeven door vertrouwde certificaatautoriteiten (CA's), waardoor de legitimiteit van de website wordt bevestigd. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij de gebruikers, omdat ze weten dat ze verbinding maken met een legitieme en betrouwbare website.

SEO-voordelen: Veel zoekmachines, zoals Google, geven websites met SSL-versleuteling voorrang in hun zoekresultaten. Het hebben van een SSL-certificaat kan daarom bijdragen aan een betere ranking in zoekmachines.

PCI-compliance: Als u een e-commerce website heeft waarop creditcardtransacties plaatsvinden, moet u voldoen aan de PCI-DSS-normen. SSL-versleuteling is een vereiste voor PCI-compliance.

Als u een website bezoekt die gebruikmaakt van SSL, zorgt dit ervoor dat uw gegevens veilig worden verzonden en beschermd zijn tegen potentiële aanvallers. U kunt vertrouwen op de beveiliging die SSL biedt bij het invoeren van vertrouwelijke informatie op websites, omdat de gegevens worden versleuteld en beveiligd tijdens het verzenden. Het is essentieel om op SSL te letten, vooral bij het invullen van formulieren, het verrichten van online betalingen of het delen van persoonlijke informatie op het internet. Door het gebruik van SSL kunt u met een gerust hart surfen op het web, wetende dat uw gegevens veilig zijn tijdens het verzenden over het internet.