Wat zijn http en https?

Gewijzigd op Thu, 03 Aug 2023 om 03:12 PM

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) zijn twee protocollen die worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van gegevens tussen een webbrowser (u) en een webserver (server). Hieronder leggen wij uit wat HTTP en HTTPS zijn en het gebruik ervan:

HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Wanneer u een website bezoekt, communiceert uw webbrowser met de webserver van die website via het HTTP-protocol. HTTP is een eenvoudig protocol dat wordt gebruikt om webpagina's en andere bronnen op te vragen en te verzenden. Hoewel HTTP efficiƫnt werkt voor het verzenden van gegevens, is het niet veilig. Dit betekent dat alle gegevens die worden verzonden via een HTTP-verbinding, zoals wachtwoorden en persoonlijke informatie, niet versleuteld zijn en vatbaar kunnen zijn voor onderschepping door kwaadwillende derden.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

HTTPS is een uitbreiding van HTTP en voegt een beveiligingslaag toe door middel van SSL (Secure Socket Layer) of TLS (Transport Layer Security) encryptie. Met HTTPS worden de gegevens die tussen uw webbrowser en de webserver worden verzonden, versleuteld, waardoor het moeilijk is voor hackers om deze gegevens te onderscheppen en te lezen. Dit is vooral belangrijk bij het verzenden van vertrouwelijke informatie, zoals creditcardgegevens, inloggegevens en persoonlijke gegevens.

Wanneer u een website bezoekt via uw webbrowser, zult u meestal niet bewust worden geconfronteerd met het gebruik van HTTP of HTTPS. U typt gewoon de domeinnaam van de website in en uw webbrowser zorgt voor de rest. Als de website gebruikmaakt van HTTPS, zult u zien dat de URL in de adresbalk begint met "https://" en mogelijk wordt aangegeven met een groen hangslotpictogram om aan te geven dat de verbinding veilig is.

In het dagelijks gebruik hoeft u zich niet druk te maken over het verschil tussen HTTP en HTTPS. Moderne browsers zullen automatisch proberen een veilige HTTPS-verbinding te gebruiken als deze beschikbaar is voor een website. Het is echter belangrijk om op HTTPS te letten, vooral wanneer u persoonlijke of gevoelige informatie online deelt, zoals bij het invullen van formulieren of het verrichten van online betalingen. HTTPS zorgt ervoor dat uw gegevens veilig worden verzonden en beschermd zijn tegen potentiƫle aanvallers.