Wat is DNS?

Gewijzigd op Thu, 03 Aug 2023 om 03:06 PM

DNS staat voor "Domain Name System". Het is een essentieel systeem op internet dat mensvriendelijke domeinnamen omzet in numerieke IP-adressen die computers gebruiken om met elkaar te communiceren. In plaats van complexe IP-adressen te onthouden, kunnen we eenvoudige domeinnamen zoals "example.com" of "google.com" gebruiken om websites te bereiken.

Het DNS-systeem werkt als een enorme vertaaltabel die domeinnamen koppelt aan bijbehorende IP-adressen. Wanneer u een domeinnaam in de adresbalk van uw webbrowser invoert, controleert uw computer eerst de lokale DNS-cache om te zien of het IP-adres voor die domeinnaam al bekend is. Als het IP-adres niet in de cache wordt gevonden, zal uw computer een DNS-query starten.

De DNS-query begint bij de lokale DNS-server (vaak verstrekt door uw internetprovider). Als de lokale DNS-server het IP-adres voor de gevraagde domeinnaam heeft, geeft deze het terug aan uw computer en kan de webpagina worden geladen. Als de lokale DNS-server het IP-adres niet heeft, gaat hij verder naar andere DNS-servers totdat het IP-adres wordt gevonden.

Het DNS-systeem werkt als een hiërarchische structuur, waarbij er verschillende niveaus van DNS-servers zijn:

Root DNS-servers: Dit zijn de hoogste DNS-servers in de hiërarchie. Ze beheren de top-level domeinextensies zoals .com, .org, .net, enz.

Top-Level Domain (TLD) DNS-servers: Deze servers beheren de domeinen voor specifieke TLD's, bijvoorbeeld .com TLD-servers beheren domeinnamen eindigend op .com.

Authoritative DNS-servers: Dit zijn de DNS-servers die verantwoordelijk zijn voor specifieke domeinnamen. Ze bevatten de DNS-records (zoals A-records, MX-records, CNAME-records, enz.) die het IP-adres van een domeinnaam bepalen.

Local DNS-servers: Dit zijn de DNS-servers die door internetproviders aan hun gebruikers worden geleverd. Ze slaan DNS-records lokaal op om de responstijd te verbeteren en de internetverbinding efficiënter te maken.

Door het gebruik van DNS kunnen we eenvoudig internetdiensten benaderen zonder ons zorgen te maken over de numerieke IP-adressen. DNS speelt een cruciale rol in het soepel functioneren van het internet en maakt het mogelijk dat we webpagina's kunnen bezoeken, e-mails kunnen verzenden en andere online diensten kunnen gebruiken zonder te hoeven onthouden welk IP-adres bij welke domeinnaam hoort.