SPF toevoegen of wijzig

Gewijzigd op Mon, 22 Aug 2022 om 12:10 PM

Een SPF record is een DNS record waarmee u aan ontvangers van e-mail aangeeft welke servers mail namens uw domein mogen aanbieden.

Naast de servers die mail mogen sturen geeft u ook aan wat de ontvangende partij mag doen. Dit doormiddel van '-all', '?all' en '~all'.

-all : Indien bericht niet afkomstig van aangegeven servers niet accepteren

~all: Indien bericht niet afkomstig van aangegeven servers wel accepteren, maar eventueel aanmerken als verdacht

?all: Eigenlijk geeft dit aan dat er niets over de geldigheid van servers wordt gezegd. In de praktijk vaak toegepast om de servers die wel zijn genoemd als legitiem te beschouwen en de filter het eigen beleid in alle andere gevallen te laten toepassen.

Standaard SPF record:
Indien u de mail enkel via onze mailservers stuurt dan kunt u volstaan met:
"v=spf1 +a +mx -all"

Het kan echter ook zijn dat u diensten van derden gebruikt die namens u mail versturen (boekingsystemen, nieuwsbrieven etc). In dat geval zult u vaak SPF records hebben doorgekregen. Deze voegt u dan toe. Dit ziet er dan vaak zo uit:

"v=spf1 +a +mx include:spf.domeinvanaanbieder.ext -all"

Open een nieuw tabblad in uw browser en bezoek https://www.d-hosting.nl , klik vervolgens rechtsboven op login.

Eenmaal in het klantenpaneel klikt u op diensten en vervolgens op dienstenoverzicht. Klik nu op uw domeinnaam. Vervolgens klikt u op DNS zoals hieronder weergegeven

U krijgt nu de reeds ingestelde DNS records voor uw domein te zien. Onderaan deze pagina vindt u de optie 'DNS record toevoegen'. Klik hier op. In de nieuwe velden wijzigt u het type (2e veld) van A naar TXT. In het laatste (4e veld) van de nieuwe regels geeft u de waarde 86400 in. In het derde veld voegt u het SPF record toe. Dit ziet er dan ongeveer als volgt uit:

Zodra u de velden helemaal heeft ingevuld klikt u op bewaar gegevens.