Ondersteunen jullie ook ALIAS, CAA, TLSA en URI records

Gewijzigd op Sun, 30 Jul 2023 om 01:03 PM

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van ALIAS, CAA, TLSA en URI DNS records, maar lang niet alle providers ondersteunen dit. Wij ondersteunen deze records wel. Hieronder een korte uitleg van deze type DNS records:

ALIAS (ANAME) record

Een ALIAS-record, ook wel bekend als ANAME-record, is geen officieel DNS-recordtype, maar het is een extensie die sommige DNS-providers bieden. Het gedraagt zich als een CNAME-record (Canonical Name), maar kan worden toegepast op het zone-niveau van de DNS. Het belangrijkste doel van een ALIAS-record is om een domein of subdomein direct naar een andere hostnaam te verwijzen zonder dat er een extra DNS-opzoeking nodig is. Dit is vooral handig in situaties waarin CNAME-records niet kunnen worden gebruikt voor het hoofddomein of de apex van een zone.

CAA (Certification Authority Authorization) record

Een CAA-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om een domeinnaameigenaar controle te geven over welke certificaatautoriteiten (CAs) gemachtigd zijn om SSL/TLS-certificaten voor dat domein uit te geven. Met een CAA-record kan een domeinnaameigenaar aangeven welke CAs gemachtigd zijn om certificaten voor dat domein uit te geven, waardoor het risico op ongeautoriseerde certificaataanvragen wordt verminderd.

TLSA (Transport Layer Security Authentication) record

Een TLSA-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt in het kader van DNS-Based Authentication of Named Entities (DANE). DANE is een technologie die het mogelijk maakt om SSL/TLS-certificaten voor beveiligde verbindingen te valideren via DNS-records. Het TLSA-record bevat een vingerafdruk (hash) van het SSL/TLS-certificaat en specificeert de manier waarop de certificaatverificatie moet plaatsvinden. Hierdoor wordt extra beveiliging toegevoegd aan de SSL/TLS-verbindingen tussen een client en een server.

URI (Uniform Resource Identifier) record

Een URI-record is een DNS-recordtype dat verwijst naar een Uniform Resource Identifier, zoals een URL of een e-mailadres. Het URI-record kan worden gebruikt om verschillende soorten services of informatie te associƫren met een domeinnaam. Bijvoorbeeld, het kan worden gebruikt om een link naar een website, een FTP-server of een e-mailadres te definiƫren. Het URI-record is minder gebruikelijk dan andere DNS-recordtypes, maar het kan nuttig zijn voor specifieke toepassingen.

Onze PremiumDNS dienst biedt tevens ook ondersteuning aan URL redirect, RP, SSHFP, NAPTR, CERT, HINFO, LOC, SMIMEA, OPENPGPKEY en DNAME DNS records.