Ondersteunen jullie ook DNS records van het type URL redirect, RP, SSHFP, NAPTR, CERT, HINFO, LOC, SMIMEA, OPENPGPKEY en DNAME?

Gewijzigd op Sun, 30 Jul 2023 om 01:02 PM

Onze reguliere DNS biedt naast de bekende records ook ALIAS, CAA, TLSA en URI DNS records. Onze PremiumDNS echt biedt daarnaast ook nog Web Redirect, RP, SSHFP, NAPTR, DS, CERT, HINFO, LOC, SMIMEA, OPENPGPKEY en DNAME records aan. Hieronder een omschrijving van deze records:

Web Redirect record (URL record)

Een Web Redirect-record is meestal een CNAME-record (Canonical Name) dat wordt gebruikt om een domein of subdomein door te sturen naar een andere hostnaam (URL). Wanneer een client een domein met een Web Redirect-record opvraagt, zal de DNS-server antwoorden met de doel-URL waar het verzoek naartoe moet worden doorgestuurd. Dit kan handig zijn als je wilt dat een domeinnaam doorverwijst naar een andere website of webpagina.

RP (Responsible Person) record

Een RP-record is een DNS-recordtype dat werd gedefinieerd in RFC 1183, hoewel het nu niet vaak wordt gebruikt. Het wordt gebruikt om informatie te bevatten over de verantwoordelijke persoon voor een domein. Het bevat meestal een e-mailadres dat wordt gebruikt voor technische of administratieve contactdoeleinden.

SSHFP (SSH Fingerprint) record

Een SSHFP-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt in het Secure Shell (SSH) authenticatieproces. Het bevat de vingerafdruk (hash) van het SSH-hostsleutelpaar van een server. Hierdoor kunnen SSH-clients de vingerafdruk van de server valideren voordat ze verbinding maken om man-in-the-middle-aanvallen te voorkomen.

NAPTR (Naming Authority Pointer) record

Een NAPTR-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt in combinatie met het ENUM-protocol (E.164-nummers naar URI-omzetting). Het wordt voornamelijk gebruikt in telecommunicatiesystemen om telefoonnummers om te zetten naar Uniform Resource Identifiers (URI's), waaronder Voice over IP (VoIP) en andere communicatiediensten.

CERT (Certificate) record

Een CERT-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om beveiligingscertificaten te publiceren in het DNS. Het wordt nu niet vaak gebruikt en is over het algemeen vervangen door andere methoden voor het publiceren van certificaten, zoals het gebruik van HTTPS.

HINFO (Host Information) record

Een HINFO-record is een DNS-recordtype dat vroeger werd gebruikt om informatie over de hardware en het besturingssysteem van een host te bevatten. Het wordt nu zelden gebruikt vanwege de beperkte bruikbaarheid en het ontbreken van brede ondersteuning.

LOC (Location) record

Een LOC-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om geografische locatiegegevens van een host op te slaan. Het kan informatie bevatten zoals breedtegraad, lengtegraad en hoogte. Het wordt zelden gebruikt in de praktijk.

SMIMEA (S/MIME Association) record

Een SMIMEA-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om beveiligingsinformatie voor S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) e-mailhandtekeningen en -versleutelingen op te slaan. Het wordt gebruikt om de juiste S/MIME-certificaten te identificeren en te valideren.

OPENPGPKEY record

Een OPENPGPKEY-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om OpenPGP-sleutelinformatie te publiceren in het DNS. Het wordt gebruikt om OpenPGP-sleutels voor e-mailversleuteling en -handtekeningen te publiceren en te valideren.

DNAME record

Een DNAME-record is een DNS-recordtype dat wordt gebruikt om een hele subdomeinhiërarchie om te leiden naar een andere locatie in de DNS. Het fungeert als een alias voor een hele tak van het domein en alle subdomeinen daaronder worden doorverwezen naar een andere locatie.