Domein aliassen verwijzen naar een specifieke map
Geplaatst door D-Hosting op 29 January 2013 15:24

Wanneer u meerdere domeinen aan 1 hostingpakket heeft gekoppeld kan het soms wenselijk zijn om een alias naar een specifieke map te verwijzen. Dit kunt u bewerkstelligen door de volgende code aan uw .htaccess bestand (geen .htaccess bestand of weet u niet hoe deze te maken is, lees onderaan verder) toe te voegen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam.nl$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/submap/
RewriteRule (.*) /submap/$1

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domeinnaam.nl$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/submap/
RewriteRule (.*) /submap/$1

Een voorbeeld;
We hebben de alias eenvoorbeeld.nl en willen deze in de submap voorbeeld terecht laten komen. De code zou er dan als volgt uitzien:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eenvoorbeeld.nl$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/voorbeeld/
RewriteRule (.*) /voorbeeld/$1

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.eenvoorbeeld.nl$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/voorbeeld/
RewriteRule (.*) /voorbeeld/$1

Een .htaccess bestand aanmaken

Een .htaccess bestand zet u in de httpdocs map, de meeste FTP programma's laten dit bestand niet zien omdat ze standaard zijn ingesteld om verborgen bestanden (een verborgen bestand begint met een puntje) niet weer te geven. De File Manager in het Plesk Adminpanel biedt uitkomst, deze toont het wel en via deze File Manager kan ook meteen gewerkt worden in dit bestand.

Wilt u het bestand graag op de eigen computer maken? Open Kladblok, voeg de code toe en sla het op als .htaccess. Daarna kunt u het bestandje plaatsen in de httpdocs via uw FTP programma. U zult het bestand na het uploaden waarschijnlijk niet terugzien in uw FTP programma. Indien uw FTP programma vraagt of u een bestaande versie wilt overschrijven klik dan op nee. Uw huidige site kan gebruik maken van een .htaccess bestand. In dat geval raden wij aan de methode hierboven (via de Plesk File Manager) te gebruiken om de regels aan het reeds bestaande bestand toe te voegen.

Deze regels in combinatie met andere .htaccess regels

Wanneer u in de httpdocs al een site heeft staan die gebruik maakt van .htaccess (bijvoorbeeld een Wordpress site) zult u de regels voor uw subdomein onderaan het bestand moeten bijplakken. Doet u dat andersom dan zullen de regels die volgen ook nog op toepassing zijn en de werking waarschijnlijk verstoren.

(4 stemmen)