Zen Cart installeren
Geplaatst door D-Hosting op 20 February 2011 15:38

Zen Cart kunt u installeren via Autoinstaller in Plesk. Als u handmatig Zen Cart wilt installeren, dan is deze handleiding van toepassing.

De volledige versie kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Het installeren van Zen Cart 1.3.8

Datum: 08-09-2008
Opgesteld door: Ka-Hing Cheung
Status: v1.1

Copyright ©2008 D-Hosting. Alle rechten voorbehouden.
Wanneer in deze handleiding methodes en programma’s vermeld worden, gebeurt dit zonder inachtneming van patenten. Alle informatie in deze handleiding werd met de grootste zorgvuldigheid verzameld respectievelijk samengesteld. Toch zijn fouten niet helemaal uit te sluiten. D-Hosting neemt daarom noch garantie, noch juridische verantwoordelijk of enige andere vorm van aansprakelijkheid op zich voor gevolgen die op foutieve informatie berusten. Wanneer u eventuele fouten tegenkomt, zijn wij dankbaar wanneer u deze aan ons doorgeeft. Wij wijzen er verder op dat de in de handleiding genoemde softwarebenamingen en merknamen van de desbetreffende firma’s over het algemeen door fabrieksmerken, handelsmerken, of patentrechten beschermd zijn.
Inhoudsopgave
1.  Introductie 3
2.  Voorbereiding 4
2.1.  Aanmaken van een database in Plesk  4
2.2.  FTP programma 5
2.3. Zen Cart downloaden 6
3.  Zen Cart installeren 7
3.1.  Uploaden 7
3.2.  Bestandsattributen 12
3.3.  Installeren 14

1. Introductie

Zen Cart is een gratis webwinkelsysteem, wat is ontwikkeld door en voor winkeliers. Het is eenvoudig in gebruik en de mogelijkheden zijn nagenoeg beperkt.

Er zijn diverse modules beschikbaar waaronder diverse betaalmethoden zoals: iDeal, Paypal, Credit Card systemen. Mogelijkheden voor bloggen en het aanbieden van de website in diverse talen.

In deze handleiding wordt het domeinnaam “eenvoorbeeld.nl” als voorbeeld gebruikt.

Voordat u Zen Cart installeert, neem dan eerst contact op met D-Hosting.
2. Voorbereiding

Om gebruik te kunnen maken van Zen Cart, dient u over de volgende beschikkingen te hebben:
- Hosting pakket
- Database (MySQL)
- FTP software
- Zen Cart

2.1 Aanmaken van een database in Plesk

Hieronder wordt uitgelegd hoe u een database moet aanmaken in Plesk. Bedenk van tevoren over een moeilijk wachtwoord.

1. Log in op Plesk en ga naar “Databases” onder “Services”.

2. Bij “Tools” ziet u “Add New Database” en klik daarop.

3. Nu kunt u een nieuw database toevoegen, ik neem voor database naam bijvoorbeeld: eenvoorbeeld_zencart en ik vul de gegevens als volgt in:

Database name: eenvoorbeeld_zencart
Type: MySQL
Database server: Local MySQL server

En klik vervolgens op “OK”. Bovenaan komt dan te staan “The database eenvoorbeeld_zencart has been created.”
Ziet u wat anders? Dan gaat u een stapje terug en volg stap 3 opnieuw.

4. Nu kunt u een database gebruiker toevoegen, dit doet u door op “Add New Database User” te klikken.

5. Verzin een gebruiker en een moeilijk wachtwoord! Schrijf deze eventueel op.

6. Nadat u alles heeft ingevuld, klik op “OK”. Daarna komt er op het scherm uw gebruikersnaam te staan, u kunt er bijvoorbeeld op klikken en het wachtwoord veranderen.

7. U heeft succesvol een database met een gebruiker aangemaakt!

2.2 FTP programma

U dient over een FTP (File Transfer Protocol) programma te beschikken, zodat u de bestanden van Zen Cart kunt  overzetten vanaf uw computer naar de server.

Beschikt u al over een FTP programma? Dan kunt verder gaan naar de volgende hoofdstuk “2.3 Zen Cart downloaden”.

In deze handleiding zal ik het FTP programma “Filezilla” gebruiken, welke een open source FTP client is met alles erop en eraan. Het FileZilla project is al tijden zeer actief en dit betekent dat er regelmatig nieuwe releases uitkomen met nieuwe functies en bugfixes.

Er zijn  veel FTP programma’s,  meer informatie kunt u vinden  door te zoeken naar FTP client in een zoekmachine.

Om FileZilla te downloaden, gaat u naar het volgende adres:
http://sourceforge.net/projects/filezilla/

Wanneer de site volledig is geladen, navigeert u naar Downloads  Browse all files. Op deze pagina is de laatste versie te downloaden, klik daarna op Download en zoek FileZilla_<versie>_win32-setup.exe op. Er is ook een versie waar u de installatie niet hoeft te doen, simpelweg uitpakken en uitvoeren. Dan kiest u voor FileZilla_<versie>_win32.zip.

2.3 Zen Cart downloaden

Zen Cart is te downloaden op de volgende website: http://www.zen-cart.com

Wanneer de website volledig is geladen, ziet u aan de rechterkant de volgende afbeelding waar u direct naar de Download pagina wordt gestuurd.

In deze handleiding wordt Zen Cart Versie 1.3.8 Full Release behandeld.

Na het downloaden pakt u het uit op uw computer.
Ik heb de Zen Cart map uitgepakt naar de C:/ schijf.

3. Zen Cart installeren

In dit hoofdstuk wordt behandeld hoe u Zen Cart moet installeren.
Voorbereiding:  - FTP programma
   - FTP gegevens
   - MySQL database gegevens

3.1 Uploaden

1. Start FileZilla
2. Ga naar Bestand  Sitebeheer of toets CTRL + S
3. Scherm met Sitebeheer komt tevoorschijn en klik op Nieuwe site.
4. Aan de rechterzijde kunt u de FTP gegevens invoeren.

Ik vul de volgende gegevens in:
Host: eenvoorbeeld.nl
Poort: 21

Inlogtype: Normaal
Gebruiker: eenvoorbeeldnl
Wachtwoord: **********

5. Klik op Hernoemen en veranderd “Nieuwe site” naar uw gewenste naam.
Ik vul in: eenvoorbeeld.nl

6. Ga naar tabblad: Overdrachtsinstellingen en kies “Passief”

7. Klik op “Verbinden”.
Aan de rechterzijde komen er een aantal mappen te staan

8. Ga naar httpdocs en hier kunt u de Zen Cart bestanden plaatsen.

Wilt u de Zen Cart website in een andere map installeren, ga dan door naar stap 9.

Zoek uw Zen Cart bestanden op aan de linkerzijde. In hoofdstuk 2.3 heb ik het opgeslagen in de C:/ schijf. Dus ik kies C:/ en dubbelkik op de Zen Cart map.

Klik bijvoorbeeld op admin en druk op CTRL + A op uw toetsenbord om alles te selecteren. Sleep de bestanden over naar de rechterkant bij httpdocs.

Er is ook een ander manier, door rechtermuisknop te gebruiken  Uploaden

Nadat u deze stap gedaan heeft, kunt u naar de volgende paragraaf gaan of naar de volgende stap gaan. Zo komt u ook meer te weten over de mogelijkheden.

9. Indien u Zen Cart in een andere map wilt installeren, zoek uw Zen Cart bestanden op aan de linkerzijde. In hoofdstuk 2.3 heb ik het opgeslagen in de C:/ schijf. Dus ik kies C:/ en sleep de zen-cart-v1.3.8…. map naar httpdocs aan de rechterzijde. Of rechtermuisknop op zen-cart-v1.3.8... map  Uploaden

Om de map te hernoemen, klikt u met uw rechtermuisknop op de map zen-cart-v1.3.8…. en kies Hernoemen.

Nadat u deze stap gedaan heeft, kunt u naar de volgende paragraaf gaan of naar de volgende stap gaan. Zo komt u ook meer te weten over de mogelijkheden.

10. Dit is een alternatieve manier om Zen Cart in een andere map te installeren, klik met uw rechtermuisknop dan op “httpdocs” bij “Externe Site” en kies “Map aanmaken”.

Ik verander alleen de geselecteerde tekst, dus van “Nieuwe map” naar “zencart”. Let op!: /httpdocs/ moet blijven staan!

Van:

Naar:

Zoek uw Zen Cart bestanden op aan de linkerzijde. In hoofdstuk 2.3 heb ik het opgeslagen in de C:/ schijf. Dus ik kies C:/ en dubbelkik op de Zen Cart map.

Klik bijvoorbeeld op admin en druk op CTRL + A op uw toetsenbord om alles te selecteren. Sleep de bestanden over naar de rechterkant bij httpdocs.

Er is ook een ander manier, door rechtermuisknop te gebruiken  Uploaden

3.2 Bestandsattributen

De rechten van twee configuratie bestanden moeten worden aangepast. Anders komt u niet verder bij de eerste van de Zen Cart installatie.
Nadat de installatie is voltooid, is het aan te raden om de rechten weer terug te zeggen.

1. Navigeer naar zencart  admin  includes

2. Zoek dist-configure.php en hernoem het naar configure.php

3. Rechtermuisklik op configure.php  Bestandsattributen

4. Verander “Numerieke waarde” van 644 naar 777 en klik op “OK”

5. Ga terug naar de hoofdmap, navigeer naar includes en hernoem dist-configure.php naar configure.php

6. Rechtermuisklik op configure.php  Bestandsattributen

7. Verander Numerieke waarde van 644 naar 777 en klik op “OK”.

8. Nu moeten er op de mappen ook de rechten (777) toegepast worden. Doe dit hetzelfde voor de volgende mappen:
- cache
- images (tevens vinkt u aan “Toepassen op alle submappen”)
- media
- pub

9. Ga naar includes  languages  english en verander de bestandsattributen van de map “html_includes” naar 777. Vink aan “Toepassen op alle submappen”.

10. Ga naar admin en verander de bestandsattributen van de map “backups” naar 777

11. Ga naar admin  images en verander de bestandsattributen van de map “graphs” naar 777

3.2 Start van de installatie

1. Ga naar http://www.<uwdomein>.<tld> , als u het in een andere map heeft geplaatst, ga dan naar http://www.<uwdomein>.<tld>/zencart

Ik ga dus naar http://www.eenvoorbeeld.nl/zencart

2. Klik op “Click here” om te beginnen met de installatie of “Run zc_install/index.php via your browser”.

3. U krijgt nu een welkom scherm te zien, lees dit op uw gemakje door en klik op “Continue”.

4. Nadat u op Continue heeft geklikt, moet u de Licentie voorwaarden accepteren. Lees dit op uw gemak en vink aan “I have read and agree to abide by the Terms and Conditions as stated above.”. Na het aanvinken, klikt u op “Continue”.

5. Op deze pagina controleert Zen Cart of alles goed staat ingesteld. Als het goed staat ingesteld, worden de teksten groen. Sommige meldingen kunt u negeren, oa: PHP Safe mode = ON en “PHP open_basedir restrictions”.

Zorg ervoor dat configure.php en de mappen die we in “Hoofdstuk 3.2 Bestandsattributen” hebben behandeld, bestandsattribuut “777” hebben. Dit voorkomt installatieproblemen.

Klik op “Install”, indien alles goed staat ingesteld.

6. We komen nu bij de database instellingen. Vul dus de mysql database gegevens in.

Ik vul in:
Database Type:  MySQL
Database Host:   localhost
Database Username: khc_zc
Database Password: *********
Database Name:  eenvoorbeeld_zencart

Wilt u twee verschillende webshops hebben die dezelfde database gebruiken? Vul dan iets in bij “Store Identifier (Table Prefix)”

Bijvoorbeeld:
Store Identifier (Table-Prefix): zen_computer

En bij de andere Zen Cart webshop vult u in:
Store Identifier (Table-Prefix): zen_kantoorartikelen

Nu zijn we bij “SQL Cache Method”.
Heeft u weinig artikelen, dan kiest u voor “None”.
Heeft u veel artikelen, dan kiest u voor “File”.
Heeft u niet weinig en ook niet veel, dan kiest u voor “database”.
Dit betekent dat de sql queries worden opgeslagen in de database of map (met bestandsattribuut 777), zodat uw site sneller wordt geladen. Als u weinig artikelen heeft dan kunt u voor “None” gaan, omdat er weinig tot geen verschil kunt merken.

Vervolgens kunt u op “Save Database Settings” klikken.

7. Bij deze scherm kunt u SSL aanzetten. SSL staat voor Secure Sockets Layer en is de meest gebruikte manier voor het aangaan van beveiligde elektronische transacties op het internet.

Als SSL werkt op de server, dan kunt u SSL aanzetten. Deze kunt u uiteraard later ook aan / uit zetten.

Vink dan aan:
Enable SSL:     YES
Enable SSL in Admin Area: YES

Bij de server/site settings moet alles automatisch zijn ingevuld.
Kopieër het pad van “Physical Path to Zen Cart”. Deze heeft u later nog nodig en sla het ergens op.

Ik heb gekopieerd:
/var/www/vhosts/eenvoorbeeld.nl/httpdocs/zencart

Klik op “Save System Settings” wanneer u klaar bent.

8. U kunt nu kiezen of u een forum wilt integreren. Vink “YES” als u een forum wilt hebben in uw webshop. Kies “NO” als u geen phpBB forum heeft geïnstalleerd.

Do you want to use phpBB forums:  YES

Er wordt gevraagd naar phpBB directory, dit betekent het pad waar uw phpBB forum is.

Bij de vorige stap hebben we de “Physical path to Zen Cart” gekopieerd, haal het tevoorschijn. Mijn forum is geïnstalleerd op http://www.eenvoorbeeld.nl/forum

Ik vul in:
phpBB directory: /var/www/vhosts/eenvoorbeeld.nl/httpdocs /forum

Klik op “Save phpBB settings” om verder te gaan.

9. Gegevens over de winkel kunt u nu invullen.

Ik vul in:
Store Name: Een Voorbeeld
Store Owner: Ka-Hing Cheung
Store Owner E-mail: ka-hing@d-hosting.nl
Store Country: Netherlands
Store Address: Een voorbeeld
                         Adres 1
                         0000 AB Plaatsnaam
                         Telefoonnummer
Default Language: English
Default Currency: Euro
Store Demo: Yes

Store Zone kunt u negeren.
Store Demo betekent dat Zen Cart voorbeeld artikelen voor u installeert. Dit is handig, om te weten waar alles moet staan en hoe alles ingevuld moet zijn. De voorbeeld artikelen kunt u eenvoudig aanpassen of verwijderen.

10. Nadat we de winkel informatie hebben ingevuld, gaan we een administrator account maken.

Ik vul in:
Administrator’s Username: Ka-Hing (mag ook admin of administrator zijn)
Administrator’s Password: *******
Confirm Administrators’s Password: Vul hetzelfde wachtwoord in ter controle
Administrator’s E-mail: ka-hing@d-hosting.nl

Vinkje bij: “Check for Zen Cart™ updates when logging into Admin”

11. Gefeliciteerd! Zen Cart is succesvol geïnstalleerd!
Maar wij zijn nog niet klaar, de rechten (bestandsattributen) moeten nog teruggezet worden. En het mapje “zc_install” verwijderen, om verdere installaties te voorkomen (door andere mensen).

12. Log in op de FTP en ga naar httpdocs  includes.

13. Rechtermuisklik op configure.php  Bestandsattributen  644

14. Ga terug naar httpdocs  admin  includes

15. Rechtermuisklik op configure.php  Bestandsattributen  644

16. Ga terug naar httpdocs en verwijder zc_install (rechtermuisklik op zc_install  Verwijderen)

17. U kunt nu naar uw webshop gaan of naar administratie gedeelte.

(1 stemmen)
Nuttig
Niet nuttig

Aanvulling(en) (0)
Aanvulling toevoegen (niet bedoeld voor support vragen)

Volledige naam:
E-mail:
Aanvulling:
CAPTCHA Verificatie

Om spam-misbruik te voorkomen, dient u de tekst uit onderstaande afbeelding ter verificatie over te typen:

Copyright © 2000 - 2015 D-Hosting. Helpdesk Software door Kayako