Goed mail beheer; DNS, DMARC, SPF, DKIM
Geplaatst door D-Hosting op 11 March 2016 10:09

Wanneer u e-mails verstuurd wilt u natuurlijk dat deze niet als spam worden gezien. Belangrijk daarvoor is het instellen van de juiste records in DNS en ervoor te zorgen dat basis e-mail adressen abuse@ en postmaster@ bestaan. Stuurt u mailings en gebruikt u een noreply@ adres dan is het wel belangrijk dat u de mailbox uitleest voor eventuele foutmeldingen en uw adressenbestand opschoont.

Ook is er het een en ander dat u kunt doen qua DNS beheer.

SPF
SPF is een eenvoudige tool om vooral spoofing (iemand anders gebruikt uw e-mail adres om mail te sturen, vaak gebruikt door spammers om u een e-mail te sturen in de hoop dat uw eigen domein gewhitelist is) tegen te gaan. Standaard stellen wij voor u een SPF record in, deze geeft aan dat onze server in ieder geval namens uw domein mag sturen, maar dat andere servers (bijvoorbeeld de mailserver van uw accessprovider) niet per se fout zijn. Dit laatste wordt aangegeven met de ?all op het einde van dit TXT record. Dit omdat wij niet weten welke servers u allemaal gebruikt om mail te sturen. U kunt dit echter aanpassen als volgt:

Het standaard record ziet er ongeveer zo uit:

v=spf1 +a +mx ?all

Stel naast ons gebruikt u de SMTP server van uw accessprovider (in dit geval gebruiken we KPN) dan kunt u er dit van maken:

v=spf1 +a +mx a:mail.kpnplanet.nl -all

Doordat we nu -all gebruiken zal een spamfilter geen mail van een andere dan opgegeven server accepteren.

DKIM
DKIM voegt een sleutel toe aan het e-mail bericht en de ontvangende server kan deze sleutel via uw DNS records controleren. Het is mogelijk om DKIM in te stellen op uw domein, bij de mail settings (via het adminpanel) kunt u dit aanzetten. Bij DKIM geldt dat wanneer mails elders vandaan worden gestuurd (zonder dat de DKIM sleutel wordt toegevoegd) deze niet als fout worden gezien. U bevestigt enkel dat de mails die van uw hostingaccount komen namens u zijn verzonden.

DMARC
DMARC zijn records die aangeven wat mailservers moeten doen als er een fout wordt geconstateerd in SPF of DKIM en wie ze kunnen mailen om de fout te melden. Erg handig! Er zijn diverse wizards om DMARC in te stellen, maar wanneer u dit voorbeeld gebruikt zit u zeker goed:

Voeg een TXT record aan de DNS zone van uw domein. Het eerste veld laat u leeg en het tweede veld vult u in:

v=DMARC1; p=none; sp=none; rua=mailto:<uw e-mail adres>!10m; ruf=mailto:<uw e-mail adres>!10m; rf=afrf; pct=100; ri=86400

dus indien uw e-mail adres info@eenvoorbeeld.nl is dan wordt het:

v=DMARC1; p=none; sp=none; rua=mailto:info@eenvoorbeeld.nl!10m; ruf=mailto:info@eenvoorbeeld.nl!10m; rf=afrf; pct=100; ri=86400