Wat is een veilig wachtwoord?
Geplaatst door D-Hosting op 05 March 2013 14:39

Een vraag die zich niet eenvoudig laat beantwoorden en zelfs wanneer u een geweldig veilig wachtwoord heeft kan een infectie met malware op uw computer dit wachtwoord alsnog van u stelen. U ziet, een simpel antwoord is er niet.

Een sterk wachtwoord bestaat het liefst uit alle mogelijke karakters op een toetsenbord, immers hoe meer variaties hoe langer het duurt om een wachtwoord te kraken. Met de rekenkracht van vandaag wordt eigenlijk gesteld dat een wachtwoord uit 16 karakters of meer moet bestaan. Nu is iets als E)+72U}CiyWD1:ZH heel leuk, maar onthoudt u het even? Zeker als we bij voorkeur voor alle applicaties, accounts, etc. een apart wachtwoord gebruiken, dit even los van de tools die er zijn om uw wachtwoorden te beheren, maar hoe veilig zijn die?

Een lange, maar makkelijke te onthouden wachtwoord is, wat wij noemen, een wachtzin. Een voorbeeldje:

Mijn naam is Piet, ik gebruik gmail
Mijn naam is Piet, ik gebruik ftp

Het laatste woord is de naam van de dienst, dit is heel eenvoudig om te snappen voor een mens, maar het gevaar komt doorgaan van geautomatiseerde diefstal, daar wordt niet nagedacht.

Die wachtzin is leuk, maar niet alle diensten ondersteunen zulke lange wachtwoorden, spaties, leestekens. MijnnaamisPietenikgebruikgmail werkt ook prima natuurlijk en als verkorte versie Pietgebruiktgmail. Willen we dan nog iets veiliger of vraagt de dienst erom dan kunnen we kijken naar zaken als P13tgebru!ktgm@!l etc.

Gaat u toch liever voor de ingewikkelde wachtwoorden in combinatie met uw wachtwoordmanager, tip:
http://www.strongpasswordgenerator.com/